Indian Administrative Services (IAS) is one of the toughest examinations to crack in India. The whole process of getting through it is really tough and people who have studied for it or cleared it would tell you how competitive it can get. Every year, lakhs of candidates write the exam and once they cleared the written examination, they are called in for an interview session, so only the very best of the best make the cut.

Not only our technical knowledge helps, but also the presence of mind and the right answer at right time. This is very important during interviews, especially in IAS selection process. Some questions are unexpected and might demand weird answers. However what we fail to understand at that moment is that these funny and weird questions actually command an answer that judges your capability of maintaining your presence of mind in the most stressful situation. They just want to see if these situations make you uncomfortable or even nervous. Sometimes the reason for asking these questions can be literally to check your sense of humor or creativity.

Here, we have found 24 really quirky questions (and answers) that were asked in the two stages of the examination process. Check them out, see if you can solve them without checking out the answers (given at the end of the article).

Indian Administrative Services, Tricky, Entrance Exam Questions, Intelligent Answers, IAS, toughest examinations in India

Q1: How can you lift an elephant with one hand?

Answer – It is not a problem, since you will never find an elephant with one hand.

Q2: If you throw a red stone into the blue sea what it will become?

Answer – It will Wet or Sink as simple as that.

Q3: What can you never eat for breakfast?

Answer – Dinner.

Indian Administrative Services, Tricky, Entrance Exam Questions, Intelligent Answers, IAS, toughest examinations in India

Q4: What happened when the wheel was invented?

Answer – It caused a revolution.

Q5: If two’s company, and three’s a crowd, then what is four and five?

Answer – Nine.

Q6: James bond was pushed out of an airplane without any parachute. He survived. How?

Answer – The plane was on the runway.

Indian Administrative Services, Tricky, Entrance Exam Questions, Intelligent Answers, IAS, toughest examinations in India

Q7: If it took eight men ten hours to build a wall, how long would it take four men to build it?

Answer – No time at all it is already built.

Q8: How can a man go eight days without sleep?

Answer – He sleeps at night.

Q9: The Bay of Bengal is in which state?

Answer – Liquid

Indian Administrative Services, Tricky, Entrance Exam Questions, Intelligent Answers, IAS, toughest examinations in India

Q10: Where would Lord Rama have celebrated his “First Diwali”?

Answer – People will start thinking of Ayodhya, Mithila (Janak’s place), Lanka etc. But the logic is, Diwali was a celebrated as a mark of Lord Krishna killing Narakasura. In Dusavataar, Krishnavathaar comes after Raamavathaar. So, Lord Rama would not have celebrated Diwali at all!

Q11: Rohan was in an interview. The interviewer told him that this was his last question and then he asked him to point at the exact center of the table on which his resume was kept. He gave an answer after which he was selected. Can you think of what happened inside the interview room?

Answer – Rohan kept his finger in the center of the table (not the exact center). The interviewer asked him how he was so sure that this was the exact center. He told the interviewer that according to the interviewer, his last question had already been asked. The interviewer was impressed by his quick witted brain and he was offered the job.